Modern Germany | Katonah Real Estate

Villa Neo

Querkopf Architekten

View all images (20)

PROJECT DETAILS

PROJECT NAME Villa Neo

LOCATION Rosengarten Germany

ARCHITECT Querkopf Architekten

PROJECT TYPES Single Family

PROJECT SCOPE New Construction

SIZE403 sq. meters

YEAR COMPLETED 2019

SHARED BY Madeleine D’Angelo

PROJECT STATUS Built

PROJECT DESCRIPTION

FROM THE ARCHITECTS: 

This villa breaks with all traditions and forms an unrestrained contrast to the otherwise natural surroundings. Like an artistic installation on a podium made of natural stone, which at the same time forms the underground car park, lies the two-storey villa and clearly focuses on the forest as the main point of reference. The shape of the building is based on the idea of an L, which borders the hillside of the plot while providing a sheltered outdoor-space for the terrace.

A small gap forms the entrance. From the street, three exposed shapes of concrete blend strikingly and puristically, leaving no room for a glimpse inside. The ground floor is completely closed to the street, dissolves to the forest by large glass elements, which flood the space with light, and produces an intense connection to the environment and nature. The upper floor forms a creative contrast to the ground floor. Above the transparent construction of glass and steel hovers an imposing, twisted concrete body, which ensures a high degree of privacy and protection. a few, floor-to-ceiling window elements in the sleeping areas present targeted views into the forest. Large slats of steel are wrapped around the airspace in the middle of the house and create a connection of the levels. This is our vision of a sculptural, purist and modern villa that abstracts classical rules: for an incomparable sense of living in the midst of nature.

Nature as a starting point
Focused on the essentials and at the same time rich in characteristic features, the innovative villa made of concrete sits on a base made of natural stone and convinces with a unique sense of living as well as an artistic installation. Nature and architecture not only meet each other, aligned with the forest they flow into each other. The generous glass elements provide plenty of light and reveal the view of nature from the exclusive living area.

The nature is omnipresent: The forest has significantly influenced our thoughts on a perfect facade for this place. He has set us the task to develop a surface that can not be impressed by moss, leaves and weather, but just by dignified aging. – Crosshead architects

Break up closed forms In pleasant seclusion and undisturbed, “Villa Neo” is the most attractive retreat someone from Hamburg can imagine. Concrete, glass and steel – these are the three main materials that determine the characteristic appearance of this villa.Surrounded by the nature as well as the restful forest, the inhabitants of this property can concentrate on the desirable contents of life. On the one hand closed by surfaces of concrete to the street, the construction of the object leads to a pleasant level of privacy and security. Opened to the other side to the pool, whirlpool and forest, the natural urge for free space is satisfied. “Villa Neo” scores with originality. The object is not a modular house, but emerged from a unique vision. With a mixture of Bauhaus and brutalism, it emits strength and security to the outside without losing its elegance, generosity and tranquility in the inside. It gives its inhabitants a sublime feeling of freedom. – Querkopfarchitekten Ground floor The paths in the house are efficiently aligned: One junction connects all rooms on the ground floor. The generosity of the ground floor come especially due to the open access to all living spaces to retribution. Coming through the main entrance, the view to the left falls past the luxurious Eggersmann fitted kitchen with high-quality Gaggenau appliances directly onto the living / dining area framed by a large glass front. The Minotti sofa set in the comfortable living area. The TV room of the right wing underlines the use of only the most exclusive furnishing materials. 
UpstairsThe artfully staged and wood-clad stairs lead through the impressive airspace to the upper floor. Custom-made, floor-to-ceiling fitted wardrobes line up impressively in the sophisticated overall concept together with high-quality bathroom fittings. The special living atmosphere is topped by stylish details, such as pebble stone walls or full-surface mirror installations in the bathroom. Targeted views of the garden and the forest are provided by the large windows in the bedroom and the study and invite you to dream.

Basement The rooms in the basement offer in addition to the impressive living space above, a spacious guest room and a hobby room and a bathroom with exclusive rain shower. On the same level are the four garage spaces, which are easily accessible from the living area. Enjoy the silence The impressively choreographed outdoor space of the plot offer the resident plenty of space for relaxation and a sweeping view of more than 960 square meters of lawn. The turquoise blue water of the unique infinity pool impresses even without going into it. The 170 square meters large south-facing terrace area invites you to a cozy get-together. The entire complex seduces to spend one or the other summer day in the fresh air. If it gets colder, a luxurious whirlpool provides the necessary warmth.

Day becomes night The room-high window fronts flood the living area with plenty of daylight, opening up the view into the green landscape. A highlight are the large steel blades which are wrapped around the space in the middle and connect the lower and upper levels in this way. As soon as the day is over, the numerous elegant designer lamps immerse the rooms in an atmospheric light and, together with exquisite designer furniture and a state-of-the-art fireplace, create irresistible coziness and warmth. Whether day or night, light or dark, inside or outside – Villa Neo is an architectural highlight at any time and from any perspective. We are grateful that we had the opportunity to develop this property without compromise. 

Project Credits: 
Project: Villa Neo 
Architects: Querkopf Architekten. Fionn Mögel (lead archtiect), Simon Mögel, Frank Zander, Wasfy Taha (project team)
Engineering: Weber & Poll 
Landscape: Querkopf Architekten
TGA : Querkopf Architekten
Photographs: Frank Löschke I Arnt Haug